Tovább a tartalomra

Így szerezzünk nyulunknak örömet

november 29, 2009

Nekik is szükségük van játékokra

A törpenyuszik is, csakúgy mint a többi állat, szeretnek játszani és szükségük is van rá. Maga a játszás is pont olyan fontos szerepet tölt be az életükben, mint a helyes táplálás, és bizony kitűnő terápia is.


Szellemileg ösztönöz, hiszen játékok és kihívásra váró tevékenységek nélkül a nyuszid lehangolttá válhat, unatkozhat, főleg, ha még Te sem foglalkozol vele annyit, mint kellene. Ez gyakran depresszióhoz vezet. Még az idős és beteg nyusziknak is szüksége van valamilyen „kikapcsolódásra” az evés és az alvás között.
Kitűnő testedzés, mert a nyuszinak is szüksége van mozgásra, hogy ne hízzon el, olyan dolgokat kell neki adni, amire felugorhat, belebújhat és megrághat. (ezekről még később) Nálunk Hozé már nagyon ügyes abban, hogyan lehet feljutni a földről az ablakhoz. 🙂
És a legutolsó dolog, hogy nem elég nyúlbiztossá tenni a lakásunkat, eltűntetni minden rágható dolgot, mérgező növényt, helyettesíteni kell ezeket rágható játékokkal.
Tehát igenis fontos, hogy biztosítsunk számára elegendő aktivitást, így elkerüljük hogy depissé váljon.

Érdemes többféle játékot kipróbáltatni vele. Nekünk is van a cica miatt pár labdánk, de a nyuszik nem nagyon törődnek vele, néha beleböknek az orrukkal egyet, vagy megszaglásszák, de nem csigázza fel őket. Mindenesetre játékok variációjának tömkelegét tudjuk mi is előállítani itthon, de biztosan akadnak már megvásárolhatók is.
Az, hogy szeretnéd, ha a nyuszid többet játszon, még nem jelenti azt, hogy hagyjuk egyedül, amikor mi sem vagyunk otthon, nagyjából el lehet képzelni, mi lenne a lakásunkból 🙂 ki kell alakítani egy olyan rendszert, vagy menetrendet, amihez előbb-utóbb mind a ketten hozzászoktok.

Építsünk az ösztöneikre

Néhány egyszerű ötlet, hogyan használjuk ki a nyuszik ösztönös viselkedését, természetes játékokkal.
Építsünk odút. A nyuszik természetüknél fogva nagyon szeretnek elbújni, aztán ásni, ásni és még ásni is, tehát adjuk meg nekik legalább a lehetőséget. 🙂 Kartondobozból építhetünk nekik megfelelő odút, vágjunk ki rajta két ajtót, majd az egyik sarkába tegyünk szénát, vagy újságpapírt. (de előbb győződjünk meg róla, hogy a papírt csak széttépi és nem nyeli le) Imádni fogják, végre kiélhetik kaparászási ösztöneiket és a dobozt bűntetlenül rághatják. Ha a nyuszid szívesebben fekszik az odúban, akkor vehetsz neki macska-alagutat is. Használhatsz wc-papír gurigát is, amit megtömsz szénával.
A nyuszik szeretnek szétcincálni dolgokat, egy darab rongyszőnyeggel csodákat művelnek. Ha nagyon rászoknának az ágyneműt-szedjük-darabokra hadműveletre, adjunk nekik inkább egy régi törülközőt. A tapétarágásra pedig megoldás lehet egy régi telefonkönyv vagy az AranyOldalak egy példánya.
Másik kedvenc hobbijuk az orral való bökdösés. Főleg kulcsokat és kisebb dolgokat szeretnek toligálni, legyünk biztosak abban, hogy ezek vagy kemény műanyagból, vagy fémből készültek. Nálunk Hozé egyszer elcsórta a szétesett bicikli macskaszememet és mikor raktam volna össze, alig lehetett tőle elvenni. 🙂
Mint említettem, a nyusziknak kitűnő testedzés, ha ugrálhatnak fel-le, így a kartondoboznál maradva, azon is szeretnek mászókázni, vagy székre felugrani, kosárba bele, aztán ki.
Az a legjobb, ha többféle mókát is biztosítunk számára, hogy ne kezdjen el unatkozni, hiszen az unatkozó nyuszi nagyon csíntalan tud lenni. 🙂

K

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: